Svamp i krypgrunder
Problemet med uteluftsventilerade krypgrunder att de får lite värmetillskott på vintern vilket medför att de förblir kalla även under en stor del av sommarhalvåret.
När den varma uteluften ventileras in på sommaren, kyls den snabbt ner och skapar högre luftfuktighet och i värsta fall kondens. I denna miljö är risken stor för att mikroorganismer utvecklas.
Tillförs det ytterligare fukt till krypgrunden, exempelvis via vatten som läcker in, fukt som avges från mark och grundmurar med mera, så ökar risken för tillväxt av mikroorganismer.
Tillväxten av mikroorganismer riskerar dessutom att producera lukt som kan spridas till boendemiljön.
Var tredje villa med krypgrund har problem med fukt och mögel. Problemen uppstår då varm luft kommer in i den svala grunden och kondens bildas.
Mögel, bakterier och rötsvampar påverkar inomhusmiljön negativt och kan dessutom orsaka skador som är dyra att åtgärda då detta inte täcks av den traditionella villaförsäkringen. Hur ser det ut under ditt golv?
RISKKONSTRUKTION
En modern krypgrund anses idag vara en riskkonstruktion eftersom det mycket lätt uppstår fuktproblem i denna.
Fuktproblemen beror som regel på årstidsväxlingar och drabbar främst ouppvärmda utrymmen som krypgrunder, vindar och kallförråd.
Där kan fuktnivån periodvis bli så hög att bakterier, mögel och andra mikroorganismer börjar utvecklas. När luftfuktigheten är över 75 % trivs de mycket bra.
ÅRSVÄRDE
Det genomsnittliga årsmedelvärdet för relativa luftfuktigheten (RF) utomhus är ca 80-85 %. Därför är det viktigt att själv hålla koll på fuktnivån så att krypgrunden inte får fuktskador som kan leda till kostsamma renoveringar.
Jämför tiden det tar att renovera samt kostnaderna för material och arbete med:
- Lågtrycksspruta, borste eller svamp
- Ett dygn
- Omöjlig fortplantning
- Omöjlig påväxt
- Garanterat skydd i minst fyra år
Bensaltensid med polymerer -påverkar inga material negativt.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.